top of page

Intensieve zindelijkheidstraining

Zindelijk zijn betekent een stap op weg naar volwassenheid. Een zindelijk kind is zelfstandiger en wordt meer geaccepteerd. Daarnaast is het praktisch. Zindelijk worden is dus belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dat geldt ook voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en andere voorkomende stoornissen. Zij worden meestal niet vanzelf zindelijk en hebben intensievere begeleiding nodig. StapsgeWijs biedt deze begeleiding in de vorm van een zindelijkheidstraining.

Zindelijkheid

Een kind is zindelijk wanneer het ongeacht tijd of plaats controle heeft over zijn blaas en darm functie. Zonder specifieke training krijgen kinderen die controle tussen hun tweede en vierde levensjaar. Pas wanneer dat niet gebeurt starten ouders met trainen. Over het algemeen zijn kinderen rond het vierde levensjaar zindelijk en kunnen ze zonder luier naar het basisonderwijs.

Wat is een zindelijkheidstraining?

Wanneer uw kind niet vanzelf zindelijk wordt en de oorzaken niet medisch zijn, heeft het intensievere begeleiding nodig. Het kind moet bekend raken met het toilet en leren daar zijn behoefte te doen. Dat kan door middel van een intensieve zindelijkheidstraining. Het kind leert in gemiddeld twee weken stap voor stap om te plassen en te poepen op de wc. Veel kinderen met een ontwikkelingsachterstand of andere stoornissen worden klokzindelijk. Soms na een langere periode zie je zelfinitiatief toenemen en wordt dat ook gestimuleerd.

Hoe werkt StapsgeWijs?

Vooraf vindt er een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats. Hiervoor komt StapsgeWijs naar u toe. Tijdens dit gesprek wordt er meer verteld over de training en de mogelijkheden. Ook u kunt meer vertellen over uw zoon of dochter. Tijdens of na het gesprek kunt u bepalen of u de training wilt voor uw zoon of dochter. Daarna wordt er al wel vast een optie genomen op een periode voor een training en tegen die tijd wordt er een planning gemaakt.

Intensieve zindelijkheidstraining

De intensieve zindelijkheidstraining start op het KDC of school. Later in de eerste week wordt er ook thuis gestart. De deelnemer draait samen met de trainer mee met het programma van de groep of klas. Tussen door zullen de trainer en de deelnemer naar het toilet gaan en daar langer zijn. Als de deelnemer een plas doet op het toilet wordt er een beloning gegeven. Dit is iets wat de deelnemer leuk of lekker vindt. De meeste deelnemers worden klokzindelijk, alleen als de deelnemer zelfinitiatief toont wordt daar verder op getraind.

Tijdens de training wordt er steeds naar het individu gekeken en wat daar op aansluit. Daarom is er geen training hetzelfde. 

Evaluatie

Na twee weken is uw kind beginnend zindelijk. De training zit er op met de trainer. StapsgeWijs gaat weg, alleen blijft op de achtergrond beschikbaar. Er is een plan van aanpak uitgewerkt en op alle locaties waar het kind is dit aanwezig. 

Het is erg belangrijk dat iedereen die met het kind werkt hetzelfde doet zoals in het plan beschreven staat. Dit is nodig om het bereikte voort te zetten en verder te trainen. Het ene kind heeft na twee weken geen ongelukjes meer alleen een ander kind heeft nog wel ongelukjes. Het ene kind doet ook poepen op het toilet en het andere kind nog niet. StapsgeWijs neemt na twee weken weer even contact met iedereen op over hoe het gaat. Als er tussen door vragen zijn dan kan er altijd contact worden opgenomen. Dit blijft ook zo gedurende het hele proces. En hoe lang dat is afhankelijk van het proces.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Je kunt me bereiken via e-mail, telefoon of via het contactformulier op mijn website. Ik kijk ernaar uit om van je te horen!

bottom of page